Terug

Als vrienden uit elkaar bij een echtscheiding, tot het pensioen nog 'even' verdeeld moet worden.

In 2022 eindigden circa 25.000 huwelijken in een scheiding. Daarnaast beëindigden ongeveer 3.000 stellen hun geregistreerd partnerschap. Het gaat om serieuze aantallen. Aanstaande ex-partners hebben wat de financiën betreft bij de scheiding eerst hun focus liggen op de woning: wie blijft er wonen, wie kán er blijven wonen en de overwaarde. Daarna volgt het spaargeld, vermogen, verdeling van spullen.

Wat “als bijzaak” van de verdeling nog even snel wordt meegenomen, is de verdeling van het pensioen. Misschien logisch, want ver van je bed en ondoorzichtige materie. Je houdt je er liever niet mee bezig. Een blinde vlek die geen dode hoek moet worden. Mensen realiseren zich niet om welke grote bedragen het gaat en dat ze vaak in lengte van jaren nog met elkaar aan het verrekenen zijn. Advocaten nemen al te vaak de “standaard” route van pensioen verdelen. Hierbij krijgen de ex-partners de helft van elkaars pensioen, opgebouwd tijdens het huwelijk.

In de wachtkamer…en de helft van je pensioen kwijt.
Let op: als ontvangende partner krijg je pas je pensioendeel op het moment dat de betalende partner met pensioen gaat. Dat kan tot problemen leiden: de ex-partner stelt zijn pensioen jaar op jaar uit. Hiervoor is geen toestemming van de “ontvangende” ex-partner nodig. Dat uitstellen kan oplopen tot wel vijf jaar na de AOW-leeftijd van de “betalende” ex-partner waardoor de behoeftige ex met lege handen blijft zitten. Dit probleem wordt nog groter als je zelf de oudste van beiden bent: de helft van je pensioen keert uit aan je ex terwijl je zelf nog moet wachten op het moment dat je ex de pensioenleeftijd bereikt. Pensioenarmoede ligt op de loer.

Op een slimme manier verdelen, het blijft maatwerk.
We begeleiden relaties en advocaten daarom bij het goed regelen van de pensioenverdeling. Denk hierbij aan het vastleggen van een zelfstandig en dus ‘eigen’ pensioenuitkering voor de ontvangende partner. Na de scheiding kan de ontvangende partner dan zélf besluiten wanneer zijn of haar deel start met uitkeren. Soms is het veel praktischer voor de “ontvangende” partner om af te zien van pensioen verdelen en elkaar op andere manieren te compenseren. Omdat er op de korte termijn, vlak na de scheiding, meer behoefte is aan geld. Een echtscheidingsconvenant is immers aan te passen en op pensioen moet je vaak een lange tijd wachten.

Financieel de zaken regelen bij een scheiding is een uitermate gevoelig traject. Er moet zoveel mogelijk voorkomen worden dat één van de ex-partners bij pensioneren een inkomensterugval meemaakt. Of dat ex-partners nog jaren aan elkaar pensioen aan het betalen zijn. En tenslotte moet er ook nog rekening worden gehouden met de regels van de Belastingdienst.

Heeft u vragen omtrent uw pensioen? Neem dan contact met ons op via 0186-820000 of mail naar: patrick@overwater-pensioen.nl

Meer over Overwater Pensioenen

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.