Arbeidsongeschiktheidsverzekering en Broodfonds
Als een zelfstandig ondernemer niet kan werken door ziekte of een ongeval dan is er geen financiële regeling, behalve de bijstandsuitkering, vanuit de overheid. Daarom is het belangrijk dat de ondernemer dit risico onderkent en de keuze maakt om hier wel of niet dit risico af te dekken. Dit kan middels een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of via een aansluiting bij een regionaal Broodfonds.
Helaas blijkt uit diverse onderzoeken dat 80% van de zelfstandigen niet verzekerd is voor dit risico en zelfs 41% van de zelfstandigen geen enkele voorziening heeft getroffen voor arbeidsongeschiktheid.
Wat is een AOV
Een AOV is een verzekering die, na een zelfgekozen wachttijd (minimaal een week tot meestal maximaal twee jaar) een uitkering geeft bij arbeidsongeschiktheid. Verzekerd wordt een bedrag van maximaal 80% van het inkomen van de zelfstandig en er is ruime keuze tussen verzekeraars een voorwaarden. Acceptatie is geen plicht voor een verzekeraar welke op basis van een gezondheidsverklaring en/of keuring afhankelijk van een risico inschatting een verzekeringsvoorstel doet. De premie is afhankelijk van het risico van het beroep en leeftijd van de aanvrager. De premie is fiscaal aftrekbaar en de uitkering is belast.
Wat is een Broodfonds?
Een broodfonds bestaat uit een groep van minimaal 25 zelfstandige ondernemers, die elkaar financieel ondersteunen bij arbeidsongeschiktheid. Als één van de ondernemers langer dan de afgesproken 30 dagen wachttijd ziek is, krijgt de zieke deelnemer een schenking op basis van het vooraf gekozen schenkingsniveau. Dit bedrag is opgebouwd middels de inleg van de overige deelnemers. De inleg is te overzien (maximaal € 112.50 per maand) De inleg blijft van de deelnemer welke wel moet meebetalen als een of meerdere leden arbeidsongeschikt is. Er is geen gezondheidsverklaring of keuring nodig, in principe wordt iedereen toegelaten (na voordracht door een ander lid) De maximale uitkering bij ziekte is € 2.500 per maand en beperkt tot twee jaar. Als er te veel zieken zijn dan bestaat de kans dat er geen volledig uitkering gedaan kan worden. Inleg is niet aftrekbaar en de uitkering is daarom onbelast.
AOV en Broodfonds zijn meestal aanvullend
Onze adviseurs krijgen regelmatig de vraag, en dat bevreemdt ons niet, of een AOV het Broodfonds kan vervangen of andersom. Dit kan het geval zijn, als je bijvoorbeeld alleen een korte termijn wil verzekeren of juist vanaf aanvang een langere periode maar er zijn ook -veel- mogelijkheden denkbaar om een Broodfonds juist te combineren met een AOV! Geen concurrentie maar juist complementair aan elkaar! U kunt dan denken aan aansluiting bij het Broodfonds voor de eerste twee jaar van ziekte aangevuld met een AOV met een wachttijd van twee jaar. Maar zoals gezegd er zijn meerdere combinaties mogelijk, altijd op basis van een inventarisatie van uw persoonlijke situatie en wensen, gevolgd door onze analyse en advies.
Interesse en/of vragen?
Onze adviseurs voorzien u graag van een onafhankelijk en persoonlijk advies, zodat u met een gerust hart aan de slag kunt! Wanneer u nog vragen heeft over ons aanbod of meer informatie wenst te ontvangen over de mogelijkheid van de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, ook in combinatie met een Broodfonds, dan vernemen wij dat graag. U kunt hiervoor contact met ons opnemen via info@overwater-advies.nl, te bellen naar 0186-820000 of door contact op te nemen met uw vaste adviseur
Meer over Overwater verzekeringen
Ontdek nu ook onze App
Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.
Blijf op de hoogte
Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.