De Fatbike, stoer maar gevaarlijk!
De fatbike, een trendy elektrische fiets, staat de laatste tijd vaak negatief in de schijnwerpers. Voordat we verder ingaan op de problematiek, is het goed om te weten wat een fatbike precies is. Volgens de wet is een fatbike een elektrische fiets met een compacter frame, bredere banden en kleinere wielen. Net als bij een gewone elektrische fiets mag de motor tot maximaal 25 kilometer per uur trapondersteuning bieden. Dit betekent dat er geen verzekeringsplicht, helmplicht of rijbewijs nodig is.
De populariteit van de fatbike onder jongeren onder de 16 jaar heeft echter geleid tot gevaarlijke situaties. Veel ongelukken gebeuren doordat deze kinderen de relatief zwaardere fatbike niet onder controle hebben en moeite hebben met het inschatten van de snelheid en het gevaar. Wij adviseren dan ook om kinderen onder de 16 jaar niet op een fatbike te laten rijden.
De aantrekkingskracht van de fatbike op jongeren is begrijpelijk. Het is een stoer en modern vervoermiddel dat hen snel van A naar B brengt. Maar deze populariteit heeft een keerzijde. De afgelopen maanden zijn er meerdere incidenten gemeld waarbij jonge bestuurders betrokken waren bij ernstige ongevallen. Vaak hebben deze kinderen niet de vaardigheden en het inzicht om veilig deel te nemen aan het verkeer op een fatbike. Ze onderschatten de snelheid en overschatten hun eigen capaciteiten, wat leidt tot gevaarlijke situaties.
Bij een ongeluk is eventuele letselschade in principe verzekerd onder een Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren (AVP), tenzij de fatbike is opgevoerd. De meeste AVP-verzekeraars dekken geen schade veroorzaakt door opgevoerde elektrische fietsen. De veroorzaker moet de schade dan zelf betalen, wat zeker bij letselschade tot hoge bedragen kan oplopen. Er zijn al gevallen bekend van jonge fatbikebestuurders die ernstige ongelukken hebben veroorzaakt, waarbij de ouders financieel verantwoordelijk werden gesteld. Dit kan leiden tot grote financiële problemen, schulden of zelfs faillissement.
Het opvoeren van fatbikes is een ander groot probleem. Jongeren zien het vaak als een manier om sneller te gaan en stoerder over te komen, zonder zich bewust te zijn van de risico’s. Een opgevoerde fatbike kan veel sneller rijden dan de toegestane 25 kilometer per uur, waardoor de kans op ernstige ongevallen toeneemt. Bovendien vervalt bij een opgevoerde fatbike de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering, waardoor de financiële gevolgen van een ongeluk enorm kunnen zijn.
Wij adviseren met klem om niet de weg op te gaan met een opgevoerde fatbike. Voor meer informatie of vragen over de verzekering van uw elektrische fiets kunt u contact met ons opnemen via 0186-820000 of mail naar: pieter@overwater-assurantie.nl.
Laten we samen zorgen voor een veiliger verkeer voor iedereen. Door verantwoordelijk om te gaan met fatbikes en jongeren bewust te maken van de risico’s, kunnen we veel ongelukken voorkomen en zorgen voor een veilige omgeving voor alle verkeersdeelnemers.
Ontdek nu ook onze App
Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.
Blijf op de hoogte
Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.