Terug

Nieuwe WOZ-waarde ontvangen?

In de eerste maanden van het jaar valt de WOZ-beschikking op de mat. Is uw huis meer waard geworden, dan is ook uw WOZ-waarde gestegen. Hoe komt u erachter of de waarde klopt? En waarom is dit belangrijk? In het onderstaande artikel vertellen wij u alles over wat u moet weten over de WOZ (Waardering Onroerende Zaken).

Wat is de WOZ-waarde en hoe wordt deze bepaald?
De WOZ-waarde van een huis is de geschatte marktwaarde op 1 januari van het vorige jaar (1 januari 2020). Om de waarde van uw huis in te kunnen schatten, kijkt de gemeente onder andere naar de kenmerken van de huizen en naar de verkoopcijfers van alle vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum (1 januari van het vorige jaar) zijn verkocht. Bij kenmerken kunt u denken aan het type woning, de grootte, het bouwjaar en de ligging. Op basis van deze factoren maakt de gemeente een taxatiemodel, een geautomatiseerde vergelijking voor alle woningen binnen de gemeentegrenzen.

Waarop heeft uw WOZ-waarde invloed?

Belastingen
Bij een hogere WOZ-waarde betaalt u vaak meer belasting. Gemeentes gebruiken bijvoorbeeld de WOZ-waarde als basis voor het heffen van de onroerendezaakbelasting, de afvalstoffenheffing en soms de rioolheffing. Daarnaast gebruikt de Belastingdienst de hoogte van uw WOZ-waarde voor het vaststellen van het eigenwoningforfait en erfbelasting.

De renteopslag
Geldverstrekkers rekenen een renteopslag* op de hypotheekrente als de totale hypotheeklening een groot deel van de waarde van de woning is. Is de waarde van uw woning gestegen, dan verandert deze verhouding. Uw renteopslag (ook wel risico-opslag) kan hierdoor omlaag of zelfs vervallen. In sommige gevallen kan de rente ook tussentijds verlaagd worden als uw voldoende (extra) hebt afgelost. Een lagere hypotheekrente betekent lagere maandlasten.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde
Wanneer u vermoedt dat uw WOZ-Waarde niet klopt of wanneer u het niet eens bent met de vastgestelde waarde, dan kunt u bezwaar maken. In sommige gevallen is een belletje naar de gemeente al genoeg. Bezwaar maken kan ook met behulp van een gespecialiseerd bureau dat het bezwaar maken voor u uit handen neemt. Uiteraard kunt u ook zelf bezwaar maken bij uw gemeente.

Let op!
Wilt u bezwaar maken, dan moet u dit binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking doen. De dagtekening op de WOZ-beschikking is hierbij de startdatum. Na zes weken vervalt uw recht om bezwaar aan te tekenen.

Vragen?
Wilt u meer weten over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf, neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 0186-820000 of via e-mail:info@overwater-hypotheek.nl.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.