Terug

Kunt u zich verzekeren tegen WhatsApp-fraude?

Door de coronacrisis zijn we met elkaar nog meer afhankelijk geworden van de digitale middelen. Voor een groot gedeelte komt dit door het thuiswerken, waar we afhankelijk zijn van de (online) communicatiemiddelen zoals Teams, Skype en WhatsApp. Daarnaast volgen nog veel kinderen volledig of gedeeltelijk thuisonderwijs en zijn nog meer mensen online gaan winkelen.
Zoals wij eerder al eens hebben geschreven, maken veel cybercriminelen gebruik van deze afhankelijkheid. Uit recente cijfers van de politie blijkt dat het aantal gevallen van cybercrime tijdens de coronacrisis flink is gestegen. Een steeds populairdere vorm van cybercrime is WhatsApp-fraude.

WhatsApp-fraude
Bij WhatsApp-fraude doen oplichters zich voor als een bekende van het slachtoffer om geld te vragen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een familielid of een goede vriend. Met smoesjes proberen de oplichters het slachtoffer over te halen om geld over te maken. Meestal proberen de oplichters hun slachtoffers onder druk te zetten. Het is zogenaamd een noodgeval en het kan echt niet wachten. Ze hebben het geld meteen nodig.

In sommige gevallen hebben de oplichters de telefoon van degene als wie ze zich voordoen gehackt, maar ze laten mensen ook vaak geloven dat ze een nieuw telefoonnummer hebben. WhatsApp-fraude is een van de meest toenemende vormen van cybercrime. In alleen al het eerste kwartaal van 2021 meldde de Fraudehelpdesk meer dan 3500 zaken van WhatsApp-fraude. Het schadebedrag per slachtoffer kan flink oplopen. De bedragen die gevraagd worden variëren van enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s.

Kunt u zich verzekeren tegen dit risico?
Inmiddels zijn er diverse verzekeraars die een cyberverzekering aanbieden. Eén van onze aanbieders heeft zelfs een oplossing voor u en uw inwonende gezinsleden bij cyberincidenten. Of WhatsApp-fraude ook is meeverzekerd hangt af van welke vorm van cybercrime er sprake is. Niet alle vormen zijn namelijk verzekerd. Zo is bijvoorbeeld oplichting veelal niet verzekerd. Er is sprake van oplichting als een crimineel u met mooie praatjes overhaalt om geld naar hem of haar over te maken. U moet altijd zelf goed controleren of de betaling naar de juiste persoon gaat. Blijkt u geld naar een oplichter overgemaakt te hebben? Dan bent u hiervoor niet verzekerd.

De laatste tijd is er echter ook vaak sprake van een WhatsApp-hack of WhatsApp-gijzeling. In zo’n situatie wordt er een simkaart gehackt en wordt er meegekeken naar de wijze waarop iemand communiceert. Vervolgens doet de hacker zich voor als de persoon die gehackt is. Op die manier proberen oplichters familie en vrienden van het slachtoffer over te halen om geld over te maken. In dit geval is er sprake van identiteitsfraude, hacking en phising. Zo’n geval is wel gedekt.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 0186-820000 of per e-mail: info@overwater-assurantie.nl.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.