Verplichte AOV voor ZZP'ers
Het aantal mensen dat niet in loondienst werkzaam is, maar voor eigen risico en rekening werkt én geen personeel heeft (beter bekend als ZZP’er), stijgt al jaren. Volgens het CBS waren in 2023 iets meer dan 1,2 miljoen mensen werkzaam als ZZP’er. Dit komt overeen met ca. 13% van alle werkenden.
De ZZP’er kan zich op dit moment vrijwillig verzekeren voor inkomensderving als gevolg van bijvoorbeeld ziekte of een ongeval. Wij noemen dit een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Volgens het CBS had in 2023 slechts een op de vijf ZZP’ers een AOV afgesloten. Het hebben van AOV wil echter niet zeggen dat er geen inkomensterugval kan zijn bij een eventuele uitkering bij ziekte.
De verplichte AOV voor ZZP’ers
In verschillende media is aandacht geweest voor de mogelijk verplichtstelling van de AOV vanaf 1 januari 2027. Zijn alle inkomensproblemen voor de ZZP’ers dan opgelost? Op basis van de huidige informatie waarover wij beschikken, is het eenvoudige doch duidelijke antwoord: NEE!
Voor dit artikel gaat het te ver om hierop in te gaan, maar er is bijvoorbeeld een wachttijd (eigen risico) van 365 dagen van toepassing en daarnaast is de uitkering gemaximeerd. Door het verplichte karakter zal iedere ZZP’er hier ook een premie voor gaan betalen.
Maar hoe zit het dan als er al een vrijwillige AOV is afgesloten? Als de eigen verzekering minimaal gelijkwaardig is aan de verplichte AOV, kan er een vrijstelling verkregen worden. Deze vrijstelling kan aangevraagd worden door de verzekeraar bij het UWV.
Nieuwe verzekeraars met nieuwe producten?
Wij zullen de ontwikkelingen over deze verplichte AOV blijven volgen. Hierbij houden wij rekening met andere ontwikkelingen die spelen op het gebied van arbeidsongeschiktheid. Zo zijn er verschillende nieuwkomers op de verzekeringsmarkt, maar de producten die zij aanbieden kunnen inhoudelijk verschillen met die van de traditionele verzekeraars. Door commercials op tv en radio, via banners op internet trachten deze nieuwe aanbieders hun diensten aan te bieden met aantrekkelijke premies. In hun aanbieding geven zij aan dat de aanvraag eenvoudig is en niet te veel tijd kost.
Waarom advies voor een AOV?
Het daadwerkelijk aanvragen van een AOV behoeft inderdaad niet veel tijd te kosten. Maar voordat duidelijk is wat uw wensen zijn, wat wel en niet onder een AOV valt, welke verzekeraar het beste aanbod heeft voor u qua dekking, voorwaarden en premie, is complex en vraagt de nodige tijd.
Wij willen u hierbij graag helpen zodat wij het vergelijk voor u kunnen maken, u de meest passende aanbieding kunnen doen en zo tijd voor u kunnen besparen.
Heeft u vragen over een AOV of een andere verzekering of wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met mij op? Ik ben bereikbaar op 0186-820000 of via john@overwater-assurantie.nl.
Ontdek nu ook onze App
Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.
Blijf op de hoogte
Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.